Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στη γάστρα



Νόστιμες και πικάντικες χοιρινές μπριζόλες που λιώνουν στο στόμα. 'Ένα τέλειο Κυριακάτικο φαγητό και όχι μόνο.

Υλικά:

* 6 χοιρινές μπριζόλες (λαιμού)
* 1 κιλό πατάτες περίπου κομμένες στα 4
* 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
* 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
* 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
* 2 ντομάτες σε χοντρές φέτες
* 1 φλιτζ. καφέ μικρό μοσχάτο κρασί ή ημίγλυκο ή λευκό ξηρό
* χρωματιστό πιπέρι
* ρίγανη
* αλάτι
* χυμό από 2 λεμόνια
* 3 κ.σ. μουστάρδα
* λίγο ελαιόλαδο
* 200 γραμ.κεφαλοτύρι σε κύβους
* λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απ το λεμόνι,το κεφαλοτύρι και τη μουστάρδα στη γάστρα κατά προτίμηση πήλινη και τα ανακατεύουμε.
2. Την σκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 1 ώρα.
3. Μετά ανακατεύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό, προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι ξανασκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
4. Κλείνουμε το φούρνο και χωρίς να τον ανοίξουμε αφήνουμε μέσα τη γάστρα μισή ώρα.
5. Μετά το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γάστρα, (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη και ομολογώ γίνεται "λουκούμι") τότε όμως θα ρυθμίσετε τον χρόνο, τη θερμοκρασία ψησίματος και το νεράκι που θα βάλετε ανάλογα με τη γάστρα σας. Ψήνεται και σε ταψί αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται διαφορετικό. Επίσης προτιμήστε το χρωματιστό πιπέρι αυτό που είναι κόκκινο πράσινο και μαύρο σε μύλο δίνει φοβερό άρωμα και γεύση στο φαγητό και ειδικά στο κρέας. Γίνεται και με κοτόπουλο ή κατσικάκι.








3 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλέ δε σε προλαβαίνω....μπούκωσα!!!

elen είπε...

Σήμερα ήταν η μέρα της "γάστρας"!!! :)))

stratos o ψήστης είπε...

Καλήμερα είπα και τσίμπησα και ένα κομμάτι....

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin