Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που μοιάζει με γεμιστό κουραμπιέ. Λατρεμένη η γεύση του, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις απ τα παιδικά μου χρόνια τότε που εκτός απ΄τα λεφτά μου μας έδιναν στα κάλαντα είχαμε και ένα κέρασμα μελομακάρονο, κουραμπιέ ή κατά.
Υλικά:
- 1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
- 1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
- 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό.
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ σόδα
- 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση:
- 2 κούπες αλεσμένα καρύδια
- 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
- 1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
- μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση
Για το πασπάλισμα:
Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν
- Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι
- Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα
- Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια
- Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
- Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους
- Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.
- Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
14 σχόλια:
Πωπω!!! τι γλυκο ειναι αυτο!!!τοχα τελείως ξεχασει οτι υπάρχει!!!
Νασαι καλα Ελένη και του χρονου !!
Πολλα φιλλιά
Με τόσα ωραία υλικά στη γέμιση!!!!
και του χρόνου!!Χρόνια Πολλά.
Benikos place μας θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια φαντάζομαι και τα δικά σου Νίκο. Να στε καλά πολλά φιλιά!!!
Ξανθή όντως η γέμιση μοσχοβολάει!! Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!!
τέλειο!!! αυτό το όνομα για αυτό το γλυκό δεν το ήξερα, πάντως είναι σούπερ, μοσχοβολάει, και του χρόνου, με υγεία και αγαπη σε όλον τον κόσμο, φιλιά
Ελενάκι μου τι εξαιρετικό γλυκό!!!
Δεν το είχα ξανακούσει, είναι παραδοσιακό σαμιώτικο??
Αντιγράφω την συνταγή αμέσως!
Είναι υπέροχα και.... δοκιμασμένα.
Η γέμιση φοβερή.
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές.
Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!
Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!
Δεν το έχω φάει ποτέ αλλά φαίνεται τέλειο! Καλά Χριστούγεννα!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ όντως έχουν λίγο παράξενο όνομα. Είναι όντως υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλυκάκι. Χρόνια Πολλά!!!
------------------------------------
Ελενάκι είναι παραδοσιακό Σαμιώτικο αλλά το φτιάχνουν και σε άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου όπως στη Χίο εκεί τους φτιάχνουν με μπόλικη μαστίχα στη γέμιση. Θα περιμένω εντυπώσεις αν τους φτιάξεις. Χρόνια Πολλά!!
--------------------------------------
Λίνα τα χεις δοκιμάσει και ξέρεις!!! Χρόνια πολλά να σαι καλά!!
--------------------------------------
Μπέττυ μου Χρόνια πολλά και σε σένα. Να σαι καλά πολλά φιλιά!!
--------------------------------------
kiki μου είναι υπέροχο να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή. Χρόνια πολλά και καλά!!!
Θερμές ευχές ελεν !
Υγεία, χαρά, ευτυχία.
Χρόνια πολλά και καλά!!!
Εύχομαι πανέμορφες γιορτές!
χχχχ
Merry Christmas and a Happy New year! Kisses!
Χρονια Πολλα με υγεια, ο,τι επιθυμεις.
Πωπω πρέπει να το δοκιμάσω αυτο το γλυκό.. εχω ακούσει ότι ειναι τέλειο...
Περιμένω πακετάκι για να αρχίσει το ρεβεγιον.. αλλιώς ρεβεγιόν ΓΙΟΚ..χαχα Καλή χρονιά Λενιώ μου να χαίρεσαι τυην φαμίλια σου!!
Χρόνια πολλά σε όλους !!!!
Δημοσίευση σχολίου