Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Σουσαμοκούλουρα



Τραγανά σουσαμοκούλουρα που γίνονται πανεύκολα, και είναι ότι πρέπει για το καφεδάκι μας.

Υλικά:

  • 1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο καλή ποιότητας
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί (εγώ χρησημοποιώ μοσχάτο Σάμου)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις που θα του προσθέσετε 5 κ.γλ baking powder
  • Μια βανίλια ή ξύσμα από πορτοκάλι
  • Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και το κρασί
  2. Προσθέτουμε τη βανίλια ή το ξύσμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι να πετύχουμε μια ζύμη αφράτη που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας
  3. Πλάθουμε κουλουράκια και τα τυλίγουμε στο σουσάμι, που το έχουμε βάλει σε ένα πιατάκι, να παει παντού.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Και λίγα λόγια για αυτόν τον τόσο ωφέλιμο καρπό που πραγματικά αξίζει να τον εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας για τις τόσο ωφέλιμες ιδιότητες του.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθεϊονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.

Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα.

Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη. Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του, περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ – τοκοφερόλης. Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική λειτουργία, του σουσαμιού και του ελαίου του.

Εκτός από τις βιταμίνες, τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β – σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες. Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σησαμίνη και σησαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL) του αίματος στην οξείδωση. Με δεδομένο το γεγονός ότι η οξείδωση της LDL αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η προστασία που μπορεί να παρέχει το σουσάμι, μέσω κυρίως της σησαμολίνης που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η σησαμολίνη προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς οξειδωτικούς παράγοντες και έχουν συσχετιστεί με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό, από τις σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η καταστροφή του γενετικού υλικού και η εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Η εξουδετέρωση τέτοιων μηχανισμών έχει ωθήσει πολλούς ερευνητές στο να αποδώσουν στο σουσάμι σημαντική αντικαρκινογόνο δράση. Επιπλέον, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η σησαμίνη προστατεύει από εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, λόγω της ανασταλτικής της δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην εγκεφαλική θρομβογένεση.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο το σουσάμι και τα προϊόντα του να αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό του καθημερινού μας διαιτολογίου, όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά οποιοδήποτε τροφίμου, πρέπει η κατανάλωσή του να είναι συχνή και όχι απλά περιστασιακή.

Πηγές: Η επιστημονική ομάδα nutrimed www.nutrimed.gr,Ιατροnet


9 σχόλια:

Maria B. είπε...

ουπς !!!! εδώ είμαστε !!!!!! τα λατρεύω τα σουσαμοκούλουρα αλλά δυστυχώς έχω δυσανεξία στο σουσάμι, θα μου πεις τώρα, πως κάνεις έτσι, πάρε ένα και δεν θα πάθεις τίποτα. Συμφωνώ αλλά ελα που δεν πρόκειται να πάρω μόνο ένα !!!! χαχαχα!!!

παρα πολύ ωραία η συνταγή σου !!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Το σουσάμι κάνει παρα πολύ καλό,ειδικά το ταχίνι.
Τα κουλουράκια σου με το μοσχάτο πρέπει να΄ναι θεικά!!!

καλημερούδια
χχχχχχ

Athina(Sugar Buzz) είπε...

Φαίνονται λαχταριστά και μας αρέσει και το σουσάμι οπότε θα τα τιμήσουμε!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

το πόσο τα αγαπώ δε λέγεται, αλλά προβλήματα στα δόντια (ου γαρ....) με αναγκάζουν να τα αποφεύγω, μοσχοβολούν τα άτιμα!!!!

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Όλη την πιατέλα παρακαλώ!!!!
Τι νοστιμιές είναι αυτές!!! Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ουάου!!
Οποιος δεν τα τρώει ή όποιον τον πειράζουν (βλέπε Μαρία και Γαστεροπλήξ).... ξέρεις εσύ;-)
Δεχόμεθα και ταπεράκι!

Ξανθή είπε...

Ο σύζυγος έχει αγάπη μεγάλη για το σουσάμι εγώ βέβαια είμαι αδιάφορη παρόλο τη θρεπτική του αξία.
Καλοφάγωτα!!

Unknown είπε...

I'll have mine with my green tea please!

Ελευθερία είπε...

οπως παντα κανεις φοβερα γλυκα
ελα μου ομως που... ξεκινησα διαιτα????
θα το δοκιμασω παντως, καποια στιγμη ;)

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin