Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Μοσχαράκι στιφάδο



Αγαπημένο φαγητό για γερά στομάχια!!

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κομμάτια.
  • 1 κιλό καθαρισμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο φρέσκα
  • 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασί
  • 1 χάρτινο κουτί πουμαρό
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ ζάχαρη
  • αλάτι
  • Μπαχαρικά: μπαχάρι,κανέλα,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά,φύλλα δάφνης (σε ποσότητες ανάλογα με τα γούστα σας).

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα.
  2. Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε άλλο σκεύος αφήνοντας τα στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε στο λάδι το κρέας και το τσιγαρίζουμε απ΄ολες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το πουμαρό, το ψιλοκομμένο ντοματάκι, αλάτι, ζάχαρη, και όλα τα μπαχαρικά, και λίγο νεράκι.
  6. Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Μισή ώρα πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Συνοδεύεται με πατατούλες τηγανητές, με Ρίζι ή πουρέ.

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μη βάλετε πολύ λάδι στο φαγητό γιατί θα γίνει πολύ βαρύ. Τα κρεμμυδάκια τα προτιμώ να είναι φρέσκα γιατί υπερτερούν σε γλύκα και υφή απ΄τα κατεψυγμένα.
Για να τα καθαρίσετε εύκολα αρκεί να τα βυθίσετε για λίγο σε νερό που βράζει. Έτσι το φλούδι μαλακώνει και καθαρίζεται πανεύκολα. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με κουνέλι ή κοτόπουλο.

18 σχόλια:

kiki είπε...

Σε στιφάδο, δεν μπορώ να πω όχι!!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Αν είναι και με κουνέλι ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ!!!!!

Καλό βράδυ :)

Ξανθή είπε...

Έχω πολύ καιρό να κάνω στιφάδο λόγω προσοχής της διατροφής μας, με τσιγαρισμένα και τα κρεμμύδια δεν νομίζω ότι θα το τρώγαμε!!
Καλό βράδυ

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

ξερογλύφομαι, και έχω ένα διχτάκι κρεμμυδάκια που με περιμένουν να το αποφασίσω και γω, τώρα μπαίνω σε πειρασμό αλλά αυτόν τον καιρό όλοι ψιλογριπωμένοι είμαστε και κυνηγάμε τα ελαφριά φαγάκια, αλλά μόλις συνέλθουμε δε μου γλυτώνει, από τα Χριστούγεννα συνεχώς το αναβάλλω,
αχ, και να μπορούσα να φάω λιγάκι από το δικό σου τώωωωωωωρα!!!!!

Δημήτρης είπε...

Αγαπημένο φαγητό για τα γούστα μου, το φτιάχνω με ένα σωρό κρέατα , το έκανα και με φραγκόκοτα. Να είχα τώρα ένα πιατάκι απο αυτό στη φωτογραφία!

big mama είπε...

Ωχ, το στομάχι μου! Παρόλα αυτά θα ζητιανέψω για ένα πιατάκι από το δικό σου! Μου αρέσει πάρα πολύ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αααααα Ελενάκι για αύριο ετοιμάζω στιφάδο.
Εγώ να σου πω την αλήθεια, με ότι κρέας κι αν το κάνω, το αφήνω όλη την νύχτα σε μαρινάδα πριν το μαγειρέψω.
Τέλειο φαγάκι, τι να λέμε τώρα??
Το κόλπο με τα κρεμμυδάκια που τα ζεματάμε και καθαρίζονται αμέσως, με έχει σώσει.
Διότι όταν ξεκίνησα να το φτιάχνω, ως μικρή και άπειρη τότε, έρριξα τέτοιο κλάμα που δεν θα το ξεχάσω χα χα χα!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Δημιουργία είπε...

Ο,τι πρεπει το στιφαδο τωρα που πιασανε τα κρυα.

Benikos place είπε...

Καλησπερα Ελενη, πολυ ωραια η συνταγη σου θα την τιμησουμε μια και ευκολα θα βρουμε τα υλικα και δω.Πολλα φιλια απο όλους μας.

elen είπε...

Κική δύσκολο να αντισταθείς!!!

Και λοιπόν;E allora? και με το κουνελάκι μια χαρούλα γίνεται!!!!

Ξανθή δυστυχώς νόστιμο μεν ακατάλληλο δε σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Άλλα ως συνήθως το νόστιμο είναι και απαγορευμένο.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μακάρι να μπορούσαμε να γευτούμε τα όσα βλέπαμε στο νετ αλλά άστο καλύτερα γιατί δεν θα χωράμε απ τις πόρτες μετά :Ρ Περαστικούλια εύχομαι!!

Δημήτρη και εγώ μια αδυναμία την έχω στο στιφάδο, με ότι κρέας και αν είναι. Ειδικά και με φρέσκο ψωμάκι να κάνω βούτες!!!


big mama κόπιασε έχει μπόλικο!!

Ελενάκι ωραία η εκδοχή σου με τη μαρινάδα θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.

Δημιουργία όντως αυτό και όπως και άλλα "βαριά" φαγάκια θέλουν κρύο καιρό.

Βένια και Νίκο περιμένω εντυπώσεις όταν θα το φτιάξετε. Πολλά πολλά φιλιά!!!

EYH είπε...

Ελενίτσα μου τι μου κάνεις.... Εχω και εγω στο πρόγραμμα για στιφάδο αλλά λίγο πιο μετά, να συνέλθουμε απο τις κρεπάλες!!!
Κι εγώ το κρεατάκι το μαρινάρω απο το βράδυ σε κρασί και μπαχάρια και τα κρεμμύδια τα ζεματάω λίγο να φύγει η πολύ αψάδα τους..... Τι να κάνουμε, ένα στομάχι έχουμε πρέπει να το φροντίζουμε χιχιχιχιχι
Φιλάκια πολλά :)))

gvarvakis είπε...

Στο στιφάδο λέμε ΝΑΙ!!! Δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα βαρύ με τον τρόπο που το μαγειρεύεις Ελένη :)
Ένα φρέσκο ζυμωτό καρβέλι απ τον ξυλόφουρνο και μια καράφα μπρούσκο, θα του κάνουν καλή παρέα :))
Φιλιά
Καλημέρα

dhmhtra είπε...

Μοσκοβόλησε, η κανέλα, το σκόρδο και η δάφνη!
Ολοι το αγαπάνε στο σπίτι και το μαγειρεύω πολύ τακτικά.
Φιλιά

painter είπε...

Σε στιφάδο δεν λέω ποτέ όχι... για να μην προσβάλω την οικοδέσποινα που έριξε τόοοοοσο κλάμα για να καθαρίσει τα κρεμμύδια.
χαχαχα πλάκα κάνω, απλά τρελαίνομαι!!!

Maria B. είπε...

ουτε εγώ μπορώ να πω όχι σ'ενα πιάτο καλομαγειρεμένο στιφάδο σαν το δικό σου !!

καλό απόγευμα

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Μία μεριδούλα θα την έτρωγα ευχαρίστως!!! Μιαμ μιαμ μιαμ! Πω πω νοστιμιές!

Pansofix είπε...

το στιφαδο ως τροπος μαγειρεματος ειναι απιστευτα νοστιμο και αναδεικνυει καθε κρεας!!!

elen είπε...

Ευήτσα μου μετά την αποτοξίνωση να στρώσει το στομάχι πρώτα!!χαχαχα Πολλά φιλιά!!!!

Φίλε gvarvakis πωπω θεικός συνδιασμός, καρβέλι σε ξυλόφουρνο και κρασάκι και δίπλα στο τζάκι!!! Φιλιά!!

Δήμητρα υπέροχο φαγάκι όντως!!!Πολλά φιλιά!!!

Χρύσα μου πολύ κλάμα λέμε χαχαχαχαχα φιλιά!!!!

Μαράκι μου να είσαι καλά πολλά φιλιά!!

Πλεκτο Εγκωμιο και μια και δύο μεριδούλες χαλάλι σου!!!

Pansofix έχεις δίκιο όλα τα κρεατικά γίνονται υπέροχα με αυτό τον τρόπο και ειδικά αυτή η σαλτσούλα!!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin