Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Γλυκό αρωματικό ψωμάκι με σταφίδες και μαρμελάδα πορτοκάλι







Πειραματίστηκα αρκετά μέχρι να πετύχω ένα γλυκό ψωμάκι ισάξιο τσουρεκιού αλλά χωρίς αυγά. Αφράτο, βελούδινο, μοσχομυριστό ακριβώς σαν τσουρεκάκι, που τυλίγει μέσα του μοσχομυριστή κανέλα, σταφίδες και μαρμελάδα πορτοκάλι. Πιο τέλειο δεν γίνεται. Για να συνοδεύσουμε το πρωινό η το απογευματινό μας καφεδάκι, για να πάρουν μαζί τα παιδάκια μας στο σχολείο, για τις ώρες λιγούρας για όλες τις ώρες!!

Υλικά για μία μεγάλη φόρμα κέικ:

  • 500 γραμ. αλεύρι σκληρό ή το συγκεκριμένο για τσουρέκια
  • 270 ml φρέσκο γάλα χλιαρό (χρησιμοποίησα light)
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη συν δυο κουταλιές σούπας έξτρα
  • 80 γραμ. μαργαρίνη soft 60 για τη ζύμη και 20 γραμ. για επάλειψη
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
  • 200 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
  • 1 1/2 κ.σούπας κανέλα
  • λίγο μαχλέπι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • λίγο εβαπορέ αδιάλυτο για επάλειψη και σουσάμι





Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο γάλα και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
  2. Σε μια λεκάνη  κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τα μυρωδικά εκτός απ την κανέλα, και 60 γραμ. απ το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί 1 1/2 ώρα περίπου.
  5. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
  6. Απλώνουμε με το χέρι τα 20 γραμ. μαργαρίνης να πάει παντού πασπαλίζουμε με μείγμα κανέλας και δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη, απλώνουμε εδώ και εκεί την μαρμελάδα, και τέλος σκορπίζουμε τις σταφίδες.
  7. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, του δίνουμε φόρμα με τα χέρια μας ώστε να χωρέσει σε φόρμα του κεικ
  8. Βάζουμε το ψωμάκι μας στη φόρμα του κεικ που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  9. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος
  10. Πριν το ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα εβαπορέ ή κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών πάνω κάτω αντιστάσεις για 35-40 λεπτά περίπου. 
 

Λίγα ακόμη μυστικά:

Παίζει μεγάλο ρόλο το αλεύρι μας να είναι οπωσδήποτε σκληρό.
Στα αρωματικά μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει. Προσωπικά ο συνδυασμός κανέλα, μαχλέπι, πορτοκάλι και μοσχοκάρυδο για μένα είναι τέλειος!!!
Μαρμελάδα μπορείτε να βάλετε όποια σας αρέσει αν και με την κανέλα ταιριάζουν τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα στραγγισμένα γλυκά το κουταλιού.
Αντί να βάλετε το ψωμάκι σε φόρμα μπορείτε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια κόβοντας το ρολλό σε κομμάτια και  σχηματίζοντας  μικρά στρογγυλά ατομικά ψωμάκια.


4 σχόλια:

Niki είπε...


Απλά τέλειο!

Ξανθή είπε...

Μοσχομυριστό!!!
Καλό βράδυ Ελένη!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τέλειο, υπέροχο Ελενάκι μου!!
Πιο τέλειο δεν γίνεται!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Anthemis είπε...

Μπράβο Ελένη μου ωραία ιδέα!!! Έχω μαρμελάδα πορτοκάλι-περγαμόντο από τα χεράκια μου. Θα τιμήσω την συνταγή σου και θα την φτιάξω αύριο !!!
Φιλάκια πολλά!!!

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin