Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κοχύλια ογκρατέν



 
Υλικά:

  • 1 συσκευασία ζυμαρικά κοχύλια ή πέννες ή βίδες ή ότι άλλο σας αρέσει
  • 500 γραμ. κιμά
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα ή κονκασέ
  • 2κ.σ πελτέ
  • 1/2 κ.γλ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • Μπαχαρικά: πιπέρι, πάπρικα, κόλιανδρο,μπαχάρι, κανέλα, 2 φύλλα δάφνης, μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)
  • 1/2 ποτηράκι κρασί
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα τυριά τριμμένα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 5 κ. σούπας γεμάτες αλεύρι
  • 2 κ.σ μαργαρίνη ή 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
  • Μισή κούπα διάφορα τυριά gouda, edam, κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα  ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  2. Τα στραγγίζουμε  τα βάζουμε σε πυρέξ  και τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος
  3. Φτιάχνουμε τον κιμά όπως κάνουμε για να φτιάξουμε μακαρονάδα: σωτάροντας τον με το κρεμμύδι, το πράσο, και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε το κονκασέ και τον πελτέ, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Τον βράζουμε να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του.
  4. Απλώνουμε τον κιμά πάνω στα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε καλά.
  5. Πασπαλίζουμε με 1 κούπα τυριά
  6. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
  7. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο με το αλάτι
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί
  9. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να γίνει μια αραιή μπεσαμέλ αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα αν είναι πολύ νερουλή προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  10. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά προσθέτουμε τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  11. Απλώνουμε πάνω στα ζυμαρικά τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε ελαφρά να μπει ανάμεσα στα ζυμαρικά μας.
  12. Πασπαλίζουμε με τη μισή κούπα τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.
 
 

 

8 σχόλια:

Anthemis είπε...

Απίθανο φαίνεται Ελένη μου. Θα την δοκιμάσω την συνταγή σου οπωσδήποτε !
Φιλάκια!

cook είπε...

all time classic!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πεντανόστιμο το φαγάκι σου Ελενάκι, γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια!

mia xara είπε...

Γευστικότατο πιάτο, Ελένη μου! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των τυριών που διάλεξες! Καλή σου νύχτα, ΧΟΧΟ

mia xara είπε...

Γευστικότατο πιάτο, Ελένη μου! Πολύ ωραίος ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των τυριών που διάλεξες! Καλή σου νύχτα, ΧΟΧΟ

Kitchen Stories είπε...

Εύγευστο πιάτο κι αν κάποιος έχει αδυναμία στα ζυμαρικά, θα ξετρελαθεί σίγουρα από τη νοστιμιά του.

Μ΄άρεσε η ιδέα να ανακατέψεις τη μπεσαμέλ, ώστε να χωθεί ανάμεσα στα ζυμαρικά.

Έλεν μαγειρεύεις πολύ ωραία! Όλες οι συνταγές σου είναι μία και μία!
Z.

Tante Kiki είπε...

Μμμμμμμ! Νοστιμότατο φαίνεται!!! Πολύ ωραία συνταγή... κι αυτή η μπεσαμέλ!!!

elen είπε...

@ Ανθή μου θα περιμένω εντυπώσεις!! πολλά φιλιά!!

@ cook ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα τέτοιο πιάτο ζυμαρικών?

@ Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!! φιλιά!!

@ Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!

@ Ζαμπια σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λογάκια είναι πολύ σημαντικό να ακούω τέτοιο σχόλιο από εσένα. Σε ευχαριστώ πολύ :)

@ Κική μου ευχαριστώ. Αυτή η μπεσαμέλ μου αρέσει πολύ είναι ρευστή και γίνεται πανεύκολα όλα μέσα και απλό ανακάτεμα.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin