Βελούδινο σοκολατένιο κέικ με βελούδινη ρευστή καραμέλα γάλακτος, σκέτη κόλαση!!
Υλικά για το κέικ:
Για τη ρευστή καραμέλα:
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη καραμέλα μας:
Υλικά για το κέικ:
- 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο
- 1 1/2 κ.γλ σόδα
- 3/4 κ.γλ baking powder
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ αλάτι
- 2 αυγά
- 3/4 κούπας γάλα εβαπορέ
- 4 κ.σ λάδι φυτικό
- 2 βανίλιες
- 3/4 κούπας χλιαρό νερό
Για τη ρευστή καραμέλα:
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 2/3 κούπας νερό
- 1 κ.σ γλυκόζη
- 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι,κακάο,ζάχαρη.baking, σόδα,αλάτι, βανίλια)
- Προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι, το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα χτυπητήρι και τέλος προσθέτουμε το νερό.
- Έτσι θα πετύχουμε ένα μείγμα λίγο πιο νερουλό απ του κλασσικού κέικ.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε μαφινιέρα ή σε παραλληλόγραμμο πυρέξ ή σε κλασσική φόρμα για κέικ
- Θα προσαρμόσουμε μόνο τους χρόνους ψησίματος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για καπκεικς:15-20 λεπτά για φόρμα ή ταψάκι 30 λεπτά κάνοντας πάντα το τεστ της οδοντογλυφίδας που αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα μας για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε τη καραμέλα μας:
- Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει το σιρόπι μας να βράζει αν έχουμε θερμόμετρο το τοποθετούμε μέσα μέχρι να φτάσει 175 βαθμούς κελσίου. Ανακινώντας κάθε λίγο την κατσαρόλα μας. Διαφορετικά την αφήνουμε να βράζει μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
- Αποσύρουμε αμέσως απ τη φωτιά και ρίχνουμε μεμιάς την κρέμα γάλακτος μέσα προσέχοντας πολύ να μην καούμε γιατί το μείγμα πιτσιλάει.
- Περιχύνουμε το κέικ μας αμέσως αφού του κάνουμε εδώ και εκεί τρυπούλες με ένα μαχαιράκι ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι, γιατί μετά η καραμέλα πήζει.
- Αν φτιάξουμε μάφινς αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι ένα μικρό κώνο απ το κέντρο κάθε μάφιν και ρίχνουμε 1 -2 κουταλάκια γλυκού καραμέλα μέσα σε κάθε τρυπούλα.
5 σχόλια:
Τι γευστικός πειρασμός είναι αυτός Ελενάκι!!
Η ρευστή καραμέλα με αποτελείωσε!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Τρομερό το κέικ σου!!Καλή σου μέρα!!
den mou petyxe i karamela.. :( poli stenaxwrithika :( krima
Ανώνυμε-η πες μου τι ακριβώς έκανες ώστε να βοηθήσω για το τι πήγε στραβά. Τι ακριβώς συνέβη και δεν πέτυχε;
η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι αρκετά ζεστή όταν πέσει στην καραμέλα, αλλιώς αυτή κοκκαλώνει!
Δημοσίευση σχολίου