Ένα πολύ νόστιμο κέικ που δεν θυμίζει καθόλου νηστίσιμο!
Υλικά:
- ½ κούπας σπορέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ¼ κούπας κονιάκ
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 & ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- ½ κούπα σταφίδες ξανθές
- ½ κούπα σταφίδες μαύρες
- ½ κούπα χοντροαλεσμένα καρύδια
Γλάσο:
- 1 κούπα άχνη
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη για 3-4’ ώσπου να ασπρίσει
2. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ και το χτυπάμε για άλλα 2’’
3. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο
4. Ρίχνουμε το μείγμα με το λάδι και την ζάχαρη στο μπολ και ή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ ή ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα (Δεν πρέπει να παραχτυπηθούν τα υλικά)
5. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά
6. Βουτυρώνουμε μία φόρμα και την αλευρώνουμε πολύ καλά
7. Προσθέτουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε στους 170° για περίπου 1 ώρα
8. Μόλις το κέικ ψηθεί το αφήνουμε να σταθεί για 5’ και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα
9. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά, περιχύνουμε όσο είναι ακόμα ζεστό το κέικ, το γλάσο θα πάει παντού και θα καλύψει την επιφάνεια.
Λίγα μυστικά
Το μείγμα του κέικ δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας μας. Μπορείτε να παραβλέψετε μερικές σταφίδες ή να αντικαταστήσετε τα καρύδια με άλλους ξηρούς καρπούς. Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.
Ευχαριστώ τη Βασούλα για την υπέροχη φώτο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου