Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο



Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο. Γίνεται λουκούμι.

Υλικά:

  • 1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια(μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)
  • 1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
  • 700 γραμ. ρύζι νυχάκι
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα
  • 3 κ.σ ντοματοπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 250 γραμμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • Πατάτες όσες παίρνει το ταψί μας

Εκτέλεση:

  1. Παίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα ¾ της κούπας το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.
  3. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι πιπέρι και το ρύζι.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.
  7. Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
  8. Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.
  9. Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με την μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.
  10. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά(170 βαθμοί) για 3 -4 περίπου ώρες.
  11. Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και ξεροψηθεί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο . Μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσης να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς η ο χασάπης μας να ανοίξει μι α «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπει η γέμιση. Τότε όμως θα χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

πολύ ωραία πρόταση και φαγητό
νοστιμότατο....
νάσαι καλά....

Benikos place είπε...

ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ!!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ!!!!!

ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!!

ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ!!!

stratos o ψήστης είπε...

εγω μπορώ να πάρω το ταψί για δοκιμή?

elen είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια. Είναι όντως φανταστικό φαγητό. Από τα αγαπημένα μου:0)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Ελένη !!!!! Το πιο ωραίο φαγητό της Σαμιώτικης κουζίνας. Η γιαγιά μου ψιλόκοβε την ζεματισμένη συκωταριά κρατώντας δυο μαχαίρια και την λιάνιζε με υπομονή. Εμείς το φτιάχνουμε χωρίς πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε στην γέμιση μπαχάρι και κουκουνάρι. Και ευτυχώς Ελενάκι μου δεν έβαλες μέσα σχινόπρασο που το είδα σε εκμπομπή του κ. Μαμαλάκη από Σάμο και μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο.

elen είπε...

Αχ οι γιαγιάδες μας!!! και η δική μου έτσι ψιλόκοβε το αρνί και έκανε κιμά για μικρασιάτικους κεφτέδες!!!
Όσο για το σχινόπρασο τι να πω...το αφήνω ασχολίαστο:Ο)

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin