Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Γεμιστά «γιαλαντζί»




Τα γνωστά γεμιστά χωρίς κιμά . Αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο και όχι μόνο.


Υλικά για ένα μέτριο ταψί φούρνου:

  • Διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας ντομάτες, πιπεριές ,μελιτζάνες,κολοκυθάκια. 15 τεμάχια περίπου
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ ρύζι για γεμιστά
  • 2 καρότα τριμμένα στο λεπτό τρίφτη
  • Άνηθο ,μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • Τη σάρκα από τα λαχανικά που θα γεμίσουμε ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά φλωρίνης περασμένη στο multi
  • 1 κούπα λάδι για τη γέμιση και 1 έξτρα για το ταψί
  • 15 κομμάτια κεφαλοτύρι
  • 2-3 πατατούλες σε κομμάτια
  • 1 κούπα πολτός ντομάτας η 2 κούπες φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

1. Αδειάζουμε τα λαχανικά μας και αφού τα αλατίσουμε και τους ρίξουμε λίγη ζαχαρίτσα τα αραδιάζουμε στο ταψί μας.




2. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα),και το σκόρδο.

3. Προσθέτουμε την πιπεριά φλωρίνης ,τα καρότα, και τη σάρκα των λαχανικών μας

4. Προσθέτουμε το ρύζι μία κούπα νεράκι και τα μυρωδικά ,αλάτι και πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά



5. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και στριμώχνουμε τις πατατούλες ανάμεσα στα λαχανικά

6. Πάνω πάνω πριν κλείσουμε το κάθε καπάκι βάζουμε από ένα κομμάτι κεφαλοτύρι

7. Περιχίνουμε με τον πολτό ντομάτα ή την φρεσκοτριμμένη ντοματούλα και το λάδι

8. Αλατίζουμε το φαγητό πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και φρυγανιά

9. Συμπληρώνουμε με νεράκι στο ταψί ,και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1-1 ½ ωρίτσα.



Λίγα μυστικά ακόμη

Αν θέλουμε σε μια γωνίτσα του ταψιού βάζουμε και γεμιστά αμπελόφυλλα ή λαχανόφυλλα.
Σερβίρω συνοδεύοντας τα με γιαουρτάκι ή τζατζίκι.


Καλή όρεξη!!!!


7 σχόλια:

homemade είπε...

πολύ ωραία ιδέα....
νάσαι καλά....

ΕΛΕΝΑ είπε...

Aαααχχ, τι μου κάνεις, τι μου κάνεις!! Το φαί μου είναι τα "ορφανά" γεμιστά!!
Δυστυχώς σε όλους στο σπίτι αρέσουν με κιμά, κι έτσι τι να κάνω?? τους τα φτιάχνω με κιμά.
Ευτυχώς η μανουλίτσα μου τα φτιάχνει άνευ, και πάντα θυμάται να μου στείλει ένα πιατάκι!!

elen είπε...

ΕΛΕΝΑ και εμένα είναι το αγαπημένο μου φαγητό αλλά ευτυχώς το λατρεύουν και ο σύζυγος και η κόρη οπότε τα απολαμβάνουμε οικογενειακώς!!!! Αν ξαναφτιάξω θα σου στείλω και σένα ένα πιατάκι;ο)
homemade ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Καλό σου βράδυ.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δεν τα τρωνε, κάποτε έφτιαχνα και έτρωγα 2-3 μέρες, οι άλλοι τα σκάλιζαν όλο τρέλα όλο χάρη, τώρα αραιά και που, βάλε πιάτο κι έρχομαι τρελαίνομαι

elen είπε...

Βάζω, βάζω και σε περιμένω!!!!:))

stratosgr o ψήστης είπε...

Μπορώ να πάρω το ταψί στην κουζίνα μου?

elen είπε...

Χαλάλι σου strato όλο το ταψί :))

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin