Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Ατομικά ψωμάκια


Μικρά ψωμάκια που τρώγονται σκέτα, με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση

Υλικά:

  • ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. μικρό του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (400-500γρ.περίπου)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε
  2. Προσθέτουμε το αυγό το αλάτι το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη ίσα που να κολλάει στα χέρια μας, και το ζυμώνουμε για 5 λεπτάκια περίπου.
  4. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο.
  5. Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια μικρές μπαλίτσες μεγέθους μανταρινιού τις βουτάμε προαιρετικά σε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί να χει απόσταση η μία από την άλλη.
  6. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για 20 λεπτά περίπου.

sharing buttons

Blog Widget by LinkWithin